Fürjből és nyúlhúsból elkészíthető ételek receptjei
Fürjhúsleves a főtt hús mellé tálalt tormamártással
Hozzávalók:
3-4 db konyhakész fürj
2-3 db sárgarépa
2-3 darab fehérrépa
4 gerezd fokhagyma
fél fej kelkáposzta
zeller gumó vagy zeller zöld
só
egész bors
A tormamártáshoz:
2 db friss zsemle
1 szál torma
2 dl savanykás tejföl
A konyhakész fürjeket, egészben hideg vízbe feltesszük főni pont úgy, mint amikor húslevest főzünk. Ha a víz elkezd forrni, beletesszük a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, a kelkáposztát nyugodtan hagyhatjuk egy darabban is. Lehabozni nem kell, mert a fürjnek nem lesz habja. Sózzuk és hozzáadjuk a szemes borsot is. Akkor lesz igazán ízletes a levesünk, ha a húst és a zöldségeket pont ellepi a víz. Amikor a leves már majdnem kész, elkészítjük a tormamártást.
A tormát lereszeljük, a zsemléket kockára vágjuk. Egy edénybe beletesszük a kockára vágott zsemléket, rámerünk a húsléből, amitől a zsemle elolvad. Annyi levet adjuk csak hozzá, amitől mártás sűrűségű lesz, ekkor hozzáadjuk a reszelt tormát és összeforraljuk. A tejfölt csak azután keverjük bele, miután már lezártuk a tüzet a mártás alatt. (10 perc alatt el is készülünk vele.)
Amikor a leves készre főtt a fürjeket kivesszük, a mellét és a combját kicsontozzuk és ehhez kínáljuk a tormamártást. Igazán különleges, ha még keményre főtt fürjtojást is adunk mellé.
Forrás: Gasztroangyal.hu
Tavaszi fürjtojás-saláta
Hozzávalók:
20-24 db keményre főzött fürjtojás
1 fejes saláta
1 paradicsom
1 kisebb friss kígyóuborka
1 zöldpaprika
metélőhagyma,olívaolaj,mustár,citromlé tejszín,só,bors.
Közepes, épp salátaleveleket helyezzünk a tál aljára, erre rétegezzük az összetevőket egyforma nagyságú szeletekre vágva.
A fürjtojásokat csak félbe vágjuk.Az öntetet az olajból, mustárból, citromléből, tejszínből, sóból, borsból keverjük ki, és öntsük rá az összetevőkre. Hintsük meg az egészet finomra vágott metélőhagymával, és jól lehűtve tálaljuk.
Forrás: Czibulyás-Tóth
Töltött fürj
Hozzávalók 4 személyre:
4 fürj
4 hosszú és széles szalonna a burkoláshoz
10 dkg szárnyasmáj
10 dkg gomba
10 dkg füstölt szalonna
3 dkg só
bors , majoranna.
A fürjeket kívül-belül besózzuk, és állni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket. Az apróra vágott szalonnát megolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott szárnyasmájat a finomra vágott gombát és az egészet állandóan kevergetve lepirítjuk. Kis sóval,borssal ízesítjük.
Ha kész ,hűlni hagyjuk, majd összetörjük és az egészet a fürjek hasüregébe töltjük, majd egy széles , hosszú szelet szalonnával burkoljuk. Süthetjük nyárson, vagy sütőben egymás mellé fektetve a madarakat.
Forrás: Czibulyás-Tóth
Fürjpecsenye római tálban
Sütés előtt a római tálat megfelelően előkészítjük, hideg vízbe áztatjuk kb. 20 percig. A zöldségeket megtisztítjuk és egyforma nagyságú darabokra vágjuk. A gombákat egészben hagyjuk, majd mindent az előkészített tál aljára teszünk. Jól megfűszerezzük és kevés olajjal meglocsoljuk.
A konyhakész fürjeket alaposan megmossuk, kívül-belül befűszerezzük, majd egyenként betekerjük bacon szalonna szeletekkel.A tálat a sütőbe tesszük és 60 percig lefedve, majd 10 percig fedő nélkül sütjük.
Forrás: jolkifoztem.hu
Fürj aszalt szilvával
Hozzávalók
4 db aszalt szilva (magtalan)
Likőr, konyak vagy rum
2 db főtt vagy sült gesztenye
Fél-fél tk aprított rozmaring és kakukkfű
3 csík füstölt szalonna
Só, bors
Az aszalt szilvát az alkoholban beáztatjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Közben 1 csík szalonnát apró kockákra vágunk, a gesztenyéket durván felaprítjuk. Egy serpenyőben, kevés olajban, a szalonna darabokat megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldfűszereket és a gesztenyét, 2-3 percig sütjük. Közben 2 db aszalt szilvát durva darabokra vágunk, hozzáadjuk a szalonna darabokhoz. A másik kettőt hagyjuk az alkoholban.
A fürj üregét megtöltjük az aszalt szilvás töltelékkel, majd betekerjük 2 szalonna csíkkal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (a füstölt szalonna sós – így nincs szükség sok sóra!)
Kb 30 percig szép barnára sütjük, a szalonna legyen ropogós. Ne süssük túl!
Forrás: tudosnekonyhaja
Grillezett fürj
Hozzávalók 4 főre:
8 konyhakész fürj
1 teáskanál édesnemes pirospaprika
200 g kecsketejből készült joghurt
2 teáskanál paradicsompüré
½ teáskanál cayenne bors
2 evőkanál olívaolaj
só
bors
A joghurtot elkeverjük a paradicsompürével, a fűszerekkel és az olajjal, majd ebbe a keverékbe hagyjuk egy éjszakára a fürjeket. Másnap nyársra húzzuk a fürjeket és egy grillsütőn, többször átforgatva aranyszínűre sütjük őket.
Forrás: receptek.co
Becsehelyi nyúlpaprikás
Hozzávalók 4-6 főre
1.5 kg-os házi süldő nyúl
15 dkg házi füstölt szalonna
2 dl száraz fehérbor
1 db vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 teáskanál őrölt bors
1 teáskanál morzsolt majoránna
4-5 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 evőkanál só
2-3 evőkanál őrölt pirospaprika
1-3 evőkanál sertészsír
A bográcsban felolvasztott zsírba beletesszük a felkockázott szalonnát és megpirítjuk. Feldaraboljuk a nyulat. Felkockázzuk a hozzávalókat: paprikát, vöröshagymát. Majd beleöntjük a bográcsba. Kicsit pároljuk. Beletesszük a nyúlhúst, de a belsőségek nélkül. Körbepirítjuk, meghintjük a fűszerekkel.
Öntünk rá egy kevés bort, pirítunk rajt, majd felöntjük kevés vízzel. Mindig keveset öntünk rá, hogy a saját levében pörkölődjön. Beletesszük a felaprított fokhagymát és paradicsomot. Amikor már majdnem puhának érezzük, fedő nélkül főzzük tovább 30 percet.
Nyúl pörkölt gombával
Hozzávalók:
2db (1,2 -1,4 kg-os) nyúl
25 dkg erdei gomba
1 db nagy fej lilahagyma
15 dkg füstölt zsírszalonna
20 dkg házi lecsó
1 db paprika
4-5 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db savanykás alma
1 evőkanál só
1 csapott evőkanál majoranna
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál őrölt bors
1 db cseresznyepaprika
1 evőkanál őrölt pirospaprika
2 dl száraz vörösbor
Felaprítjuk a szalonnát. Felkockázzuk a lilahagymát. Feldaraboljuk a nyulat.
Kisütjük a szalonnát bográcsban, hozzáadjuk a lilahagymát.
Két percig pároljuk. Rögtön hozzáadjuk a húst. Körbepirítjuk. Megfűszerezzük, hozzáadjuk a cseresznyepaprikát. Felöntjük kevés vízzel, épp hogy ellepje. Közepes lángon, keveset kevergetve, fedő alatt főzzük.
Közben felaprítjuk a paprikát, paradicsomoz, fokhagymát. Amikor egyszer már a zsírjára sül a nyulunk, hozzáadjuk a zöldségeket és megsózzuk.
Ráöntjük a vörösbort a fele pirospaprikát és a házi lecsót.
Két óra főzés után hozzáadjuk a felaprított gombát. Ráöntjük a maradék pirospaprikát és ha kell sózzuk még.
Fedő nélkül, még 20-25 percig főzzük.
Tálaláskor petrezselymes, szaggatott nokedlival kínáljuk.